CARA MEMBUAT PERMOHONAN GANTIAN KAD HIJAU CIDB

CARA MEMBUAT PERMOHONAN GANTIAN KAD HIJAU (CIDB) 

Kad pintar hanya akan dicetak semula sekiranya personel binaan membuat  permohonan gantian kad hilang atau rosak. Maklumat tempoh sah pendaftaran  boleh disemak secara atas talian. Ia adalah perakuan bagi pekerja binaan yang telah  menjalani kursus latihan keselamatan di tapak pembinaan yang dikeluarkan oleh  lembaga pembangunan industri pembinaan malaysia atau juga dikenali sebagai  construction industry development board cidb Malaysia (CIDB) 

Gantian kad hilang atau rosak mengandungi kadar bayaran berbeza mengikut  berapa kali kehilangan seperti berikut merupakan kadar bayaran bagi gantian Kad  Personel Binaan (Kad Hijau):  

Kehilangan: 

i) Kali pertama : RM120 

ii) Kali kedua : RM 240 

iii) Kali ketiga : RM 375 

Ada beberapa langkah untuk isi dalam laman secara talian disini https://www.myprobina.com/.  Anda boleh membuat pembaharuan secara online dan buat bayaran di dalam talian  sahaja. Untuk gantian kad hijau mestilah tempoh sah laku anda masih lagi aktif. 

Dengan itu, disini kami menyediakan perkhidmatan bagi uruskan gantian kad hijau  dengan cepat dan mudah. Hanya perlu rujuk pada tatacara dibawah seperti berikut:  

1) Pergi ke website https://www.myprobina.com/

2) Klik pada ‘Mohon Gantian’

3) Masukkan maklumat seperti berikut dengan tepat dan betul serta klik pada  ‘buat bayaran’ 

4) Selepas anda mengisi maklumat di borang permohonan dan membuat  bayaran, pihak kami akan emelkan pas sementara digunakan selama 6 bulan  untuk melayakkan anda memasuki tapak binaan. Kad Hijau hanya akan  dipos mengikut alamat kad pengenalan pemegang kad atau alamat  penghantaran kad dalam tempoh 14-21 hari selepas pada tarikh pas  sementara dikeluarkan bergantung juga pada sistem. 

Scroll to Top